Önsöz
2019 yılı sonunda başlayan Covid-19 pandemisi hayatı derinden etkileyerek hızla yayıldı. Bir seneyi geçen süre içinde karar alıcılar acil ve zor kararlar almak zorunda kaldılar. Ekonomi, sağlık, çalışma, eğitim ve sosyal alanlar gibi bütün bireylerin yaşamını etkileyen yeni düzenlemeler yapıldı ancak bu düzenlemeler ve politikalar bugüne ve geleceğe dair kaygılarımızı gidermeye yetmiyor. Yeni mutasyonlarla yapılan düzenlemeleri altüst ederek yayılmaya devam eden Covid-19, hali hazırda yaşanan eşitsizlikleri derinleştirerek büyüttü, sistemin görmezden gelinen küçük çatlaklarını büyüttü; yamayarak giderilemeyecek hale getirdi.
Evde kalma sürecinde güçlenen küresel iletişim ve bilgi edinme ağlarının etkisiyle, bireysel ‘iyi olma’ hali ile yetinmeyen insanların sayısı arttı ve, tüm insanlara ve gezegene iyi gelecek politikalara dair talepleri yükselmeye başladı. Tüm dünya halkları, daha iyi bir hayat ve yaşamı koruyabilmek için, ulusal ve uluslararası karar alıcılardan, bu sorunlara bütüncül ve kalıcı çözümler üretecek, katılımcı politikalar geliştirmesini bekliyor.
Bütüncül iyileşme, sosyal adalet ve adil dönüşüm politikalarını yıllardır dile getiren, aktivizmini yapan ve iyi uygulamalar ile dünya halkları tarafından benimsenen yeşiller, yeni düzen arayışında tüm dün-yaya rehberlik edecek birikime sahip. Yeşiller’in, Covid-19 ve gelecekte olması öngörülen pek çok krizin asıl sebepleri olan iklim, ekoloji, ekonomi, sağlık, eğitim, demokrasi, sosyal adalet krizleri için sunduğu pratik ve kalıcı çözüm önerilerini paylaşmak istiyoruz.
Yeşil Siyaset Dergisi’nin basılı bu özel sayısı Yeşil Düşünce Derneği ve Avrupa Yeşil Vakfı (Green European Foundation-GEF) ile birlikte çıkarıldı. Bu sayıda Green European Journal (GEJ)’in 2020 Kışı Covid-19 özel sayısında yayımlanan yazılardan bir seçki hazırladık.
‘Covid-19 ve Yeşil Politikalar’ dosyasında, Green European Journal (GEJ)’dan Jean De Munc’un yazı-sına, AB parlamentosu Belçika Yeşil Milletvekili Petra De Sutter ile Covid-19 ile yaşanan sağlık krizi ve Yeşiller’in duruşu hakkında yaptığı röportaj ile yine GEJ’den Annabelle Dawson’un, ekonomist ve ekofeminist Mary Mellor ile yaptığı iki röportaja yer verdik. Ayrıca ülkemizden Prof. Dr. Ali Osman Karababa’nın “Ekolojik Yıkımlar ve Salgınlar” başlıklı yazısı ve Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı’nın “Covid 19 ve İklim Krizine Karşı Türkiye’nin Yapabilecekleri” yazısı ile konuyu tartıştığı yazıların yanında Erasmus Üniversitesi Sosyal Çalışmalar Enstitüsü’nde ekonomi profesörü olan Irene Van Staveren’in Covid sonra-sı piyasaların yeniden kamusal alana yerleşerek devlet tarafından daha iyi düzenlenebileceğine ilişkin çağrısını içeren yazısına yer verdik. Ayrıca GEJ 20. sayısında yer alan çeşitli ülkelerden yazarların covid salgını ve sonrasını değişik çerçevelerde betimlediği kısa yazılarından bir seçki ile çerçeveyi biraz daha genişletmeye çalıştık.
Umarız pandemi ile toplanan bulutlar dağılırken, gelecek için cevap olacak tartışmalara bir katkı sağlamış oluruz.
İÇİNDEKİLER
Block title
- Tümü
- Bilim ve Akademik Özgürlükler
- Çevre ve Doğa
- Cinsiyet ve Cinsellik
- Demokrasi ve İnsan Hakları
- Dosyalar
- Göçmenler ve Azınlıklar
- İklim ve Enerji
- Kentler ve Yerel Yönetimler
- Kültür Sanat
- Maliye, Ekonomi ve Sosyal Adalet
- Politika
- Savaş ve Barış
- Sayılar
- Sosyal Konular
- Tarım ve Gıda Güvenliği
- Temalar
- Uluslararası İlişkiler