Yazan: Dan Boyle
Çeviren: Ece Özen

Şubat 2020’de yapılan seçimlerde, üç parti de, Parlamentontaki sayılarında neredeyse eşittiler. Seçim sonuçlarına göre dördüncü parti ise Comhaontas Glas (Yeşil Parti). Sol kanadın kazananı ise Sinn Féin oldu. Seçim sonrası öngörülen senaryo en çok koltuğa sahip Fianna Fáil ile en çok oy alan Sinn Féin’in birleşmesi. Bu durum bağımsızlara da bağlı olmasına ragmen, üçüncü parti daha istikrarlı bir koalisyon kurabilir ve ilk olarak Yeşillerle anlaşmaya çalışacaklar. Bu yazı yazılırken, sonuçların ne olacağı hala belirsiz. (E.N. Fine Gael, Fianna Fáil ve Comhaontas Glas’ın oluşturduğu koalisyon kuruldu. Fine Gael ve Fianna Fáil merkez sağ partilerdir.)

Bugün, Seanad’ın (üst meclis) bir üyesi olarak Dail’de (alt meclis) yeni bir hükümetin seçildiğine tanık olduğum 2011 Mayıs’ından çok uzak görünüyor. Birkaç hafta önce Yeşiller hükümetten ayrılmış ve partinin tüm koltuklarını kaybettiği genel seçime gidişi hızlandırmıştı. Yeşiller’in ilk hükümet deneyimi, 2008’de yaşadığımız küresel krizle aynı zamana denk geldi. Sonraki Parlamentoda Yeşiller’in katılımı olmayacaktı. Bize, hükümetin katılımının İrlanda çevre politikasını bir nesil geride bıraktığı söylendi. 

Eamon Ryan partiyi girdiği çıkmazdan kurtarabilmek için liderliği ele aldı. Parti toparlanabilmek için gönüllülüğe dayanan köklerine geri döndü. Özellikle yeni ve genç gönüllülerin partiye bağlılığı, bu bağlılığın partinin yeniden canlandırılması için ne kadar önemli olduğunu kanıtladı. 

Parti ilk seçim sınavını 2014’te yerel ve Avrupa seçimlerinde verdi. Bu seçimde yerel mecliste on koltuk kazandılar; bu muhteşem bir sonuç değildi ama doğru yolda olduklarının kanıtıydı. Yeşiller, Meclisteki itibarlarını 2016’da tekrar kazandı; parti tekrar Devlet Fonuna erişim hakkı kazandı. Bu destekle beraber parti üye veritabanının yönetimi, sosyal medya mesajlarının geliştirilmesi, özellikle Dublin dışında daha geniş bir sosyal yardıma girişmek gibi bir çok alanda profesyonel olarak çalışmaya başladı. 

Siyaseti hiçbir zaman ideolojik olmayan İrlanda, daha liberal olmaya başladı. 2015’te eşcinsel evlilik, 2018’de kürtaj hakları ile ilgili halk oylamaları yeni bir İrlanda’nın ortaya çıktığını gösterdi. Bu liberalizm, seçmenin Yeşilleri daha olumlu görmesini sağladı. 2019 yerel ve Avrupa seçimleri sonucunda parti, yerel yönetimdeki temsilini dört katına çıkardı ve iki milletvekilliği elde etti. 

Yakın zamandaki başarıların Yeşillerin siyasi ajandasında ne anlama geleceğini zaman gösterecek. Seçimin yapıldığı ana konular olan barınma ve sağlık konuları üzerinde partiler kolaylıkla anlaşabilir. Asıl mesele çevre politikası hakkında anlaşmakta. Sinn Féin, sürdürülebilirlik hakkında onaylayıcı konuşurken, yollar ve toplu taşıma için altyapı harcamalarına karşı önyargılı ve hatta İrlanda’nın halihazırda az olan karbon vergisinin azaltılmasından bahsediyor. Herhangi bir hükümet programı için emisyonlarda yıllık yüzde yedi oranında bir azaltma Comhaontas Glas’ın önceliği olacaktır.  

[1](Green European Journal’ın Mart 2020 tarihli sayısında yayınlanmıştır.
https://www.greeneuropeanjournal.eu/the-greens-in-a-new-ireland/)

Görsel: https://www.facebook.com/GalwayGreenPartyComhaontasGlasNaGaillimhe/community/